Recepty

Čalamáda

Keďže je obdobie nakladania zeleniny, ponúkame Vám jednoduchú čalamádu. Narežeme si kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibuľu na kolieska,papriku na pásiky a mrkvičku na kolieska. Všetko spolu vsypeme do väčšej plastovej nádoby a premiešame. Zeleninu zalejeme octom,cukrom a balíčkom nakladača. Premiešame a necháme odpočívať 24 hodín zakryté. Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.
Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov. V odmerke vedľa si zlejeme prirodzenú šťavu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe. Touto šťavou zalejeme poháre s čalamádou. Natlačíme nie na tuho,ale ani nie na riedko, tak akurát. Zaliatu čalamádu zaviečkujeme a každú zaváraninu sterilizujeme len na chvíľočku,aby sa vrchnáky prichytili. Po bode varu sterilizujeme ešte 7 minút. Po vybratí poháre pootáčame hore dnom,aby sme mali istotu,že ani jeden netečie a že sú vrchnáky dobre prichytené. Asi po 15 minútach pootáčame a skontrolujeme. Potom si už len zaváraninu ozdobíme a odložíme. 

Suroviny

  • 2 kg hlávkovej kapusty
  • 2 kg uhoriek
  • 2 kg papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 l octu
  • 1 balíček nakladača Deko
  • 250 g kryštálového cukru

Máte recept, o ktorý sa chcete podeliť?

Tak neváhajte a napíšte nám.

Ochutnajte aj dalšie recepty

Grilované šampiňóny so šunkou a syrom

Šampiňóny očistíme, odstránime im nožičky, dochutíme ich soľou a...

Zobraziť celý recept

Paradajkovo - papriková nátierka

Papriky, paradajky, cibuľu a feferónku pomelieme, pridáme horčicu, ocot,...

Zobraziť celý recept

Kapusta sladká červená

Všetko zmiešame a necháme stáť 2-3 hod. (môžeme nechať stáť aj do...

Zobraziť celý recept