Recepty

Čalamáda

Keďže je obdobie nakladania zeleniny, ponúkame Vám jednoduchú čalamádu. Narežeme si kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibuľu na kolieska,papriku na pásiky a mrkvičku na kolieska. Všetko spolu vsypeme do väčšej plastovej nádoby a premiešame. Zeleninu zalejeme octom,cukrom a balíčkom nakladača. Premiešame a necháme odpočívať 24 hodín zakryté. Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.
Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov. V odmerke vedľa si zlejeme prirodzenú šťavu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe. Touto šťavou zalejeme poháre s čalamádou. Natlačíme nie na tuho,ale ani nie na riedko, tak akurát. Zaliatu čalamádu zaviečkujeme a každú zaváraninu sterilizujeme len na chvíľočku,aby sa vrchnáky prichytili. Po bode varu sterilizujeme ešte 7 minút. Po vybratí poháre pootáčame hore dnom,aby sme mali istotu,že ani jeden netečie a že sú vrchnáky dobre prichytené. Asi po 15 minútach pootáčame a skontrolujeme. Potom si už len zaváraninu ozdobíme a odložíme. 

Suroviny

  • 2 kg hlávkovej kapusty
  • 2 kg uhoriek
  • 2 kg papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 l octu
  • 1 balíček nakladača Deko
  • 250 g kryštálového cukru

Máte recept, o ktorý sa chcete podeliť?

Tak neváhajte a napíšte nám.

Ochutnajte aj dalšie recepty

Nátierka zo strúhaného syra s jablkami a kari korením

Postrúhame syr a zmiešame v miske s majonézou, ošúpanými a najemno postrúhanými...

Zobraziť celý recept

Šampiňónová nátierka s fetou

Šampiňóny očistíme a narežeme na menšie časti, speníme ich na panvici....

Zobraziť celý recept

Jablkovo orechové koláčiky

Všetky suroviny spolu zmiešame, vyformujeme guľky,...

Zobraziť celý recept