Recepty

Ochutnajte

Pradajkovo - papriková nátierka

Papriky, paradajky, cibuľu a feferónku pomelieme, pridáme horčicu, ocot, olej, cukor a soľ. Varíme 40 minút. Rozmixujeme a sterilizujeme 30 minút.   

Zobraziť celý recept

Kapusta sladká červená

Všetko zmiešame a necháme stáť 2-3 hod. (môžeme nechať stáť aj do druhého dňa). Dávame do pohárov a sterilizujeme 5 minút.

Zobraziť celý recept

Červená kapia s cesnakom

Očistenú kapiu poukladáme na plech a vložíme do rozohriatej rúry na niekoľko minút. Potom ju vyberieme, stiahneme kožu, zbavíme jadier a stopky a namáčame do uvareného nálevu z oleja, octu a soli. Kapie poukladáme do pohárov,...

Zobraziť celý recept

Polievka Tarator

Uhorku ošúpeme a nakrájame na plátky a drobné kocky. Dáme ju do misy a zalejeme acidofilným mliekom. Ak je hustejšie, môžeme ho zriediť vodou. Pridáme nasekané orechy, prelisovaný cesnak, kôpor, olivový olej a podľa chuti soľ. Všetko...

Zobraziť celý recept

Uhorkové smoothie

Pripravíme si suroviny. Ošúpeme uhorky, rozkrojíme ju na polovicu, vyberieme semienka, potom ich nakrájame na menšie kúsky. Zeler očistíme a nastrúhame najemno. Z limetky alebo citróna vytlačíme šťavu. V mixéri pomixujeme uhorky dohladka. Uhorky...

Zobraziť celý recept

Grécke tzatziky

Uhorky nastrúhame nahrubo, vložíme do utierky a vytlačíme z nich prebytočnú vodu. Grécky jogurt vyšľaháme s pretlačeným cesnakom, soľou a štipkou bieleho korenia a pridáme k uhorkám. Nakoniec vmiešame čerstvý nasekaný kôpor....

Zobraziť celý recept

Uhorkový prívarok

Prerastené uhorky ošúpeme, vyberieme z nich semená a dužinu nastrúhame nahrubo alebo nakrájame na drobné kocky. Semená orestujeme na oleji, zalejeme vodou a povaríme. Vývar potom precedíme a pridáme doň uhorky, zemiaky nakrájané na kocky,...

Zobraziť celý recept

Uhorková polievka

Keď máte už väčšie, prerastené uhorky a neviete čo s nimi, máme pre Vás tip na výbornú uhorkovú polievku. Prerastené horky ošúpeme, jadierka vyberieme a dužinu nakrájame na kúsky. Zemiaky nakrájame na kocky a cibuľu najemno....

Zobraziť celý recept

Čalamáda

Keďže je obdobie nakladania zeleniny, ponúkame Vám jednoduchú čalamádu. Narežeme si kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibuľu na kolieska,papriku na pásiky a mrkvičku na kolieska. Všetko spolu vsypeme do väčšej plastovej nádoby a premiešame. Zeleninu...

Zobraziť celý recept

Uhorky naložené v olivovom oleji

Najlepšie na zaváranie sú menšie uhorky, cca 10-12 cm dlhé. Poriadne ich očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky.
Do misky nalejeme studenú vodu, pridáme štipku soli a necháme...

Zobraziť celý recept

Zavárané uhorky

Na dno fľaše na zaváranie dáme strúčik cesnaku, koliesko cibule, kúsok bobkového listu a trocha kôpru. Vložíme očistené a dôkladne umyté uhorky a zalejeme nálevom. Dobre uzavrieme viečkom a sterilizujeme asi 10 minút.
Nálev: V 1,75...

Zobraziť celý recept

Vo víne marinované bravčové rebierka

Bravčové rebierka umyjeme a osušíme. Vo veľkej miske zmiešame čili, olivový olej, prelisovaný cesnak, rozmarín, sójovú omáčku, červené víno a nasekanú vňať. Do pripravenej marinády namočíme rebierka...

Zobraziť celý recept

Trený koláč

Maslo dôkladne vyšľaháme, postupne pridávame vajcia, múku, cukor, maizenu a prášok do pečiva. Vyšľahané cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a poukladáme naň umyté a osušené čerešne. Na...

Zobraziť celý recept

Škvarkové rožky

Do preosiatej múky dáme soľ, kvások, zmäknutý tuk, rozšľahané vajce, rozmiešané syry a vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho vykysnúť. Škvarky pomelieme, ochutíme soľou a korením....

Zobraziť celý recept

Rizoto so sušenými paradajkami

Prepláchnutú ryžu opražíme na olivovom oleji. Pridáme sušené huby, posolíme, zalejeme teplým vývarom a za občasného premiešavania uvaríme domäkka. Uvarené rizoto ochutíme vegetou, okoreníme...

Zobraziť celý recept

Cesnakové rezne

Umyté a osušené rezne naklepeme, potrieme rozotretým cesnakom zmiešaným so soľou a obalíme v hladkej múke. Pripravíme si cestíčko z dvoch vajec, mlieka, múky, ochutíme vegetou a pridáme nadrobno nakrájanú...

Zobraziť celý recept

Májový šalát

Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame aj so šupkou na tenké mesiačiky. Z oboch strán ich dobre ponamáčame v citrónovej šťave, aby nesčerneli. Pridáme pokrájaný šalát,...

Zobraziť celý recept

Kurací šalát

Kuracie mäso nakrájame na rezance, syr na kocky. Pridáme na kolieska nakrájané cibuľky, redkvičky a vajíčka. Podávame s dresingom. 

Zobraziť celý recept

Torta z lístkového cesta

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a pomocou valčeka prenesieme do okrúhlej tortovej formy. Cesto vo forme popicháme vidličkou a rozložíme naň odkvapkané broskyne. Celé vajcia rozšľaháme a...

Zobraziť celý recept

Koláč so syrom a jablkami

Cesto natrieme najprv marmeládou a potom tvarohom, navrch dáme druhé cesto a pečieme. Môžeme poliať čokoládovou polevou alebo cukrom. Cesto je pre jablkový aj pre syrový koláč. Ak chceme jablkový, tak nastrúhané jablká...

Zobraziť celý recept

Banánové rezy

V mlieku rozmiešame pudingový prášok (zlatý klas), cukor, vanilkový cukor, múku a jeden žĺtok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a druhým žĺtkom a spolu s vychladnutým...

Zobraziť celý recept

Srnčí chrbát na oravský spôsob

Prešpikovaný srnčí chrbát potrieme olejom, posypeme rozdrveným korením a roztlačenými borievkami, dáme na pekáč. Očistenú cibuľu nakrájame a podusíme, rozložíme ju okolo mäsa a polejeme...

Zobraziť celý recept

Plnené husacie prsia

Vykostené husacie prsičká potrieme soľou, korením a horčicou. Žemľu nakrájame na kocky a namočíme do smotany. Pečeň a očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a asi 3 minúty opekáme na horúcom masle. Zo žemle vytlačíme...

Zobraziť celý recept

Veľkonočný pletenec

Cesto si vypracujeme v miske, necháme vykysnúť alebo dáme do pekárne na program cesto. Pridáme sušené hrozienka, brusinky a kandizované ovocie, ktoré sme predtým namočili do vody /alebo rumu/ a nakoniec postrúhanú...

Zobraziť celý recept

Pekingské placky

Kuracie prsia pokrájame na rezančeky, pridáme všetky prísady, poriadne premiešame, necháme stáť v chladničke 24 hodín, na oleji opečieme z každej strany. Ako prílohu môžeme zvoliť hrianku, zemiakovú kašu alebo...

Zobraziť celý recept

Fašiangové šišky

100 ml zohriateho mlieka zmiešame s cukrom a droždím. Roztopíme si  maslo a necháme vychladnúť. Do misky nasypeme múku, soľ, práškový a vanilkový cukor. Pridáme kvások, vajíčka, rozpustené maslo a...

Zobraziť celý recept

Dusená bravčová pečeň na víne

Bravčovú pečeň a srdce dobre umyjeme a uvaríme v slanej vode s bobkovým listom, celým korením a cibuľou. Na masle urobíme svetlú zápražku a zalejeme vývarom z pečene. Pridáme na hrubšie rezance pokrájané srdce a...

Zobraziť celý recept

Kuracie prsia gorgonzola

Syr gorgonzola si rozpustíme na panvici spolu so smotanou, ochutíme bielym korením a zredukujeme na požadovanú hustotu. Kuracie prsia marinujeme v tymiáne a oleji a potom opečieme na panvici. Mäso prudko pečieme z oboch strán a nakoniec osolíme podľa...

Zobraziť celý recept

Šalát z čínskej kapusty

Uhorku a čínsku kapustu nakrájame na rezance, čerstvú kapiu a šalotku nakrájame na malé kocky. Osolíme a zalejeme octom, všetko zmiešame spolu aj s hráškom a kukuricou, pridáme smotanový jogurt a podávame s...

Zobraziť celý recept

Kávové zrná

BB puding nevaríme, použijeme iba prášok, kávu tiež nevaríme. Všetky suroviny spracujeme vo väčšej miske. Cesto rozdelíme na 2 časti a vypracujeme ich na 2 valce, nakrájame ich na rovnaké kúsky a v dlani tvarujeme zrná....

Zobraziť celý recept

Langoše

Droždie rozmiešame v troške vlažnej vody. Múku zmiešame so soľou, pridáme droždie a zvyšnú vodu. Premiesime a vypracujeme cesto, necháme podkysnúť 15 minút, opäť prepracujeme a necháme kysnúť ešte 45...

Zobraziť celý recept

Linecké pečivo

Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto a necháme pol hodiny odstáť v chlade. Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Pečieme na 180 stupňov 10 - 12 minút. Koláčiky plníme džemom a zdobíme...

Zobraziť celý recept

Kapustnica

Huby namočíme do vody a necháme ich cez noc odstáť. Ráno prilejeme vodu, osolíme a necháme variť. Kapustu vyžmýkame a nadrobno pokrájame. Do druhého hrnca dáme zovrieť asi 1l vody a 1 lyžicu masla. Do toho dáme variť...

Zobraziť celý recept

Slané tyčinky

Uvarené zemiaky prelisujeme, pridáme múku, maslo, žĺtky, kypriaci prášok a trochu soli. Na doske vypracujeme cesto, ktoré necháme 10 minút postáť, potom ho rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, pokrájame na...

Zobraziť celý recept

Škoricové hviezdičky a...

Múku s maslom, cukrom, vajcom, škoricou, citrónovou šťavou a kôrou dobre vypracujeme. Vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky a trojuholníky. Potrieme ich rozšľahaným vajcom, posypeme lieskovými orieškami, uložíme na plech a...

Zobraziť celý recept

Medové koláčiky

Do múky preosejeme práškový cukor, pridáme jedlú sódu, potlčené klinčeky, citrónovú kôru a s horúcim medom, troma žĺtkami a dvoma bielkami vypracujeme cesto, tretí bielok použijeme na potretie koláčikov. Cesto...

Zobraziť celý recept

Zapečené bravčové s tekvicou

Bravčové stehno nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej a plátky na ňom sprudka z oboch strán opečieme. Špenát opláchneme, necháme odkvapkať a krátko orestujeme na olivovom oleji. Tekvicu...

Zobraziť celý recept

Tekvicová nátierka

Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Čili papričku zbavíme semiačok a nasekáme nadrobno. Husacie sadlo v hrnci s hrubým dnom rozpustíme. Vsypeme doň tekvicu s čili papričkou a rascou a zvoľna na miernom ohni ich necháme opekať. Keď je tekvica...

Zobraziť celý recept

REZY POD SKLOM

Žĺtky a cukor vymiešame dopenista, postupne za stáleho miešania pridávame vodu, olej a dobre vypracujeme. Nakoniec zľahka vmiešame múku spolu s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou posypaný hlboký...

Zobraziť celý recept

KÁVOVÁ ROLÁDA

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom dopenista, postupne za stáleho miešania pridáme instantnú kávu a po kvapkách rum. Primiešame múku spolu s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vyložený...

Zobraziť celý recept

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

Všetko ovocie, mandle alebo orechy a čokoládu pokrájame nadrobno, dáme na misku, posypeme 2 lyžicami hrubej múky a zamiešame, aby nám pri pečení nepadlo ovocie na dno. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista, potom pridáme múku zmiešanú s...

Zobraziť celý recept

JAHODOVÉ REZY

Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista a za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach horúcu vodu. Potom zľahka vmiešame múku spolu s práškom do pečiva a nadrobno posekané orechy. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a...

Zobraziť celý recept

TVAROHOVÝ POHÁR

Želatínu dáme do studenej vody nabobtnať. Z tvarohu, mlieka a soli vyšľaháme ľahký krém. Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu a rozpustíme ju v 4 lyžiciach vriacej vody. Pridáme tvarohový krém a dobre rozmiešame. Krém...

Zobraziť celý recept

TRADIČNÁ „STUDENÁ KAČICA“

Ak chceme nápoj večer podávať, víno i sekt si dáme do chladničky už ráno. Citrón poriadne umyjeme kefkou pod horúcou tečúcou vodou. Osušíme ho a dôkladne ošúpeme – najlepšie bude, ak použijeme iba žltú vrstvu kôry,...

Zobraziť celý recept

VERMÚTOVÝ KOKTAIL

Do pohárov dáme po 2 kocky ľadu, na ne nalejeme po 1 poháriku ginu a vermútu, premiešame, pridáme trochu citrónovej šťavy a dobre potrasieme. 

Zobraziť celý recept

LIKÉR Z ČIERNYCH RÍBEZLÍ

Všetko stojí 5 mesiacov, potom sa precedí. Pije sa po lyžičke.

Zobraziť celý recept

RYBACIA POLIEVKA

Umytú hlavu z kapra (bez očí) spolu s odrezkami dáme variť do 1 litra osolenej vody asi na 40 minút. Vývar zlejeme cez sito do iného hrnca a hlavu i odrezky zbavíme kostí. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú...

Zobraziť celý recept

POLIEVKA Z BRAVČOVEJ KRKOVIČKY

Krkovičku umyjeme, zalejeme studenou vodou, pomaly privedieme do varu a prikrytú varíme asi pol hodiny. Potom pridáme očistenú zeleninu, zemiak, cibuľu, paradajku, kel, celé čierne korenie a varíme, až kým mäso nezmäkne. Uvarenú polievku precedíme a...

Zobraziť celý recept

BRYNDZOVÁ POLIEVKA

Zemiaky ošúpeme, umyjeme, pokrájame na malé kocky a spolu s cibuľou pokrájanou nadrobno uvaríme v osolenej vode domäkka. Bryndzu rozšľaháme so smotanou a mliekom, pridáme k zemiakom, premiešame a odstavíme. Dochutíme posekanou petržlenovou vňaťou,...

Zobraziť celý recept

TEĽACÍ CHRBÁT SO SYROVOU KÔRKOU

Mäso položíme na pekáč, potrieme olejom. Mrkvu a cibuľu očistíme, povaríme vo vývare, pridáme k mäsu. Vložíme do horúcej rúry. Maslo zmiešame so strúhankou, kečupom a syrom. Mäso počas pečenia často polievame. 15 minút pred...

Zobraziť celý recept

BRAVČOVÉ MÄSO S POMARANČOM A...

Cestoviny Maggi uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale, scedíme, necháme odkvapkať a pomastíme lyžicou oleja. Bravčové mäso nakrájame na tenké plátky, okoreníme, opečieme na panvici a nakoniec pridáme nakrájaný pór. China Fix...

Zobraziť celý recept

KURČA NA JABLKÁCH

Kurča umyjeme, pokrájame na štvrtky, osolíme, okoreníme, posypeme paprikou a vegetou. Porcie poukladáme na suchý pekáč a každú polejeme lyžicou oleja. Cibuľu olúpeme, pokrájame na kolieska. Jablká pokrájame na hrubšie mesiačiky, vyberieme...

Zobraziť celý recept

PEČENÁ PLATESA NA SLANINE

Ryby umyjeme, osušíme servítkou alebo kuchynským papierom, obalíme v múke. Otrasieme zvyšnú múku. Slaninu nakrájanú na malé kocky opražíme pri strednej teplote do chrumkava a vyberieme. Ryby položíme bielou stranou na dno panvice a...

Zobraziť celý recept

SRNČÍ CHRBÁT NA ORAVSKÝ SPÔSOB

Prešpikovaný srnčí chrbát potrieme olejom, posypeme rozdrveným korením a roztlačenými borievkami. Dáme na pekáč. Očistenú cibuľu nakrájame a podusíme na zvyšku oleja. Rozložíme ju okolo mäsa a polejeme červeným vínom....

Zobraziť celý recept

Paradajkovo – papriková nátierka

Papriky, paradajky, cibuľu a feferónku pomelieme, pridáme horčicu, ocot, olej, cukor a soľ. Varíme 40 minút. Rozmixujeme a sterilizujeme 30 minút.    

Zobraziť celý recept

Kečup

Umyté a nakrájané rajčiny varíme na malom plameni asi trištvrte hodiny. Do vrecúška s koreninami zaviažeme klinčeky, bobkové listy, semená horčice, čierne korenie, škoricovú kôru a zázvor. Medzitým rozmixujeme rajčiny a pretrieme cez...

Zobraziť celý recept

Červená kapia s cesnakom

Očistenú kapiu poukladáme na plech a vložíme do rozohriatej rúry na niekoľko minút. Potom ju vyberieme, stiahneme kožu, zbavíme jadier a stopky a namáčame do uvareného nálevu z oleja, octu a soli. Kapie poukladáme do pohárov, posypeme posekanou vňaťou a...

Zobraziť celý recept

Papriky na zimu

Stopky a žilky povyberáme, dobre poumývame a vkladáme jednu do druhej rovno do 4-litrovej fľaše so širokým hrdlom. Papriky zalejeme studenou vodou a vsypeme 1 sáčok konzervačnej zmesi (Petolu). Voda musí siahať až po okraj pohára. Navrch nalejeme olej a priložíme...

Zobraziť celý recept

Lečo od babičky

Pripravíme si suroviny. Na rozohriatom oleji osmažíme cibuľku. Pridáme papriku a chvíľu pražíme. Medzitým si dáme na druhej panvici alebo hrnci opiecť špekáčku alebo klobásku nakrájanú na kolieska. Papriku trochu podlejeme vodou, aby zmäkla....

Zobraziť celý recept

Kapusta v paprike

Papriky očistíme tak, že im len zrežeme vrchné časti so stopkou a vyberieme vnútro, aby zostali celé. Naplníme ich kapustou a ukladáme do fliaš. Zalejeme sladkokyslým nálevom, ktorý sme si pripravili podľa návodu na nakladači. Fľaše uzavrieme a...

Zobraziť celý recept

Slivkový kompót

Zrelé, ale tvrdé slivky dobre umyjeme, odstrihneme 2/3 stopky a necháme odkvapkať. Vodu s cukrom povaríme a do vriaceho roztoku po troche hádžeme slivky. Chvíľu povaríme a dierkovanou varechou hneď vyberieme a uložíme do pohárov. Takto varíme všetky slivky....

Zobraziť celý recept

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Do trochy mlieka dáme lyžicu cukru a droždie. Necháme vykvasiť asi 10 minút na teplom mieste. Zatiaľ si pripravíme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ a kvások. Celé premiešame a necháme kvasiť 40min - 1 hodinu. Potom...

Zobraziť celý recept

Slivky v octe

Slivky dáme do kameninovej nádoby, nalejeme na ne vriaci ocot a cez noc necháme uležať. Na druhý deň ocot zo sliviek zlejeme, pridáme cukor, vodu a privedieme k varu. Do variaceho sa roztoku vkladáme po častiach slivky a zahrievame. Keď začínajú praskať, rýchlo ich...

Zobraziť celý recept

Slivkový džem s vlašskými orechmi

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a odvážime 900 g, nakrájame na malé kúsky, vložíme do hrnca a privedieme do varu. Orechy nasekáme na menšie kúsky a odvážime 100 g. orechy spolu s cukrom pridáme do hrnca a za stáleho miešania varíme...

Zobraziť celý recept

Gombolce

Zemiaky si uvaríme v osolenej vode. Keď zemiaky vychladnú, postrúhame ich. Pridáme maslo, múku, vajíčko. Spracujeme cesto. Cesto si rozdelíme na rovnaké štvorčeky. Do každého štvorčeka dáme polovicu slivky. Štvorčeky vyformujeme na guľky....

Zobraziť celý recept

Diabolské krídla

Kuracie krídla opláchneme pod studenou tečúcou vodou a poriadne ich osolíme, okoreníme, posypeme grilovacím korením a sušenou feferónkou. Krídla dáme do pacu s olejom a pečieme na grile. Nakoniec pridáme na kurča trochu masla, aby sme získali,,...

Zobraziť celý recept

Vo víne marinované bravčové rebierka

Bravčové rebierka umyjeme a osušíme. Vo veľkej miske zmiešame čili, olivový olej, prelisovaný cesnak, rozmarín, sójovú omáčku, červené víno a nasekanú vňať. Do pripravenej marinády namočíme rebierka a necháme ich tam...

Zobraziť celý recept

Grilované šampiňóny so syrom a...

Šampiňóny očistíme, odstránime im nožičky, dochutíme ich soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Grilujeme ich na rozpálenom grile 5 minút hlavičkou smerom nadol. Každý kúsok potom otočíme, naplníme syrom, polovicou plátku šunky a...

Zobraziť celý recept

Plnené bravčové kotlety na grile

Kotlety vykostíme a naklepeme. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Zmiešame ich so strúhaným syrom a touto zmesou naplníme jablká. Kotlety zvinieme a uzavrieme plátkami slaniny. Dochutíme ich soľou, mletým...

Zobraziť celý recept

Grilovaný baklažán s balkánskym...

Baklažán poriadne umyjeme, nakrájame na plátky a posypeme soľou. Tak ho zbavíme horkastej chuti. V malej miske zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak a korenie. Plátky baklažánu vysušíme papierovou utierkou a potrieme ho ochuteným olejom....

Zobraziť celý recept

Grilované cuketové rolky

Cuketu poriadne umyjeme, osušíme a pozdĺžne nakrájame na tenké plátky. Jemne ju pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na grilovacej panvici alebo grile z oboch strán. Potom cuketu dochutíme soľou a korením. Vždy na začiatok plátku uložíme...

Zobraziť celý recept

Grilované kuracie stehná v medovo -...

V miske zmiešame med, horčicu a pretlačený cesnak, poriadne premiešame. Mäso ponatierame marinádou so všetkých strán a necháme v miske odpočívať minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc. Mäso opekáme na rozpálenom grile. Podávame so...

Zobraziť celý recept

Marináda z červeného vína

Do uzatvárateľnej misky nalejeme červené víno, olivový olej, vínny ocot, prelisovaný cesnak, rozdrvený bobkový list a čerstvo namleté čierne korenie. Všetko poriadne premiešame a uchovávame v chlade, pokiaľ nebude potrebná. 

Zobraziť celý recept

Barbecue marináda

Všetko zmiešame a dôkladne spracujeme. Mäso marinujeme pred grilovaním a počas grilovania ho marinádou potierame.

Zobraziť celý recept

Marináda na ryby

Olej a víno dáme v pomere 1:1, pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame. Necháme chvíľu poležať v chladničke a potom vložíme na niekoľko hodín rybie mäso.

Zobraziť celý recept

Jemne pikantná cibuľová marináda...

Šalotku nakrájajte na tenké kolieska, pridajte najemno nakrájané čili papričky, nasekané bylinky a rozpolené strúčiky cesnaku. Premiešajte s olejom a limetovou šťavou, mäso marinujte dve hodiny. V jednej marináde neodporúčam marinovať viac druhov...

Zobraziť celý recept

Bylinková marináda

Všetky suroviny  zmiešame. Vhodné hlavne na kuracie mäso na gril. Mäso marinujeme celú noc alebo aj 24 hodín a počas pečenia alebo grilovania potierame.

Zobraziť celý recept

Zázvorová marináda na rôzne druhy...

Koriander, sójovú omáčku, med a ocot balsamico zmiešajte. Zázvor očistite, nasekajte na menšie kúsky, z limety vytlačte šťavu a všetko primiešajte do zmesi spolu so soľou a korením. Napokon pridaje olivový olej. 

Zobraziť celý recept

Jablkovo - tvarohový koláč

Z múky, masla, žĺtkov, práškového a vanilínového cukru spracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a vložíme na pekáč. Očistené jablká pokrájame na malé a tenké plátky. Tvaroh zmiešame so škrobovou...

Zobraziť celý recept

Jablkový koláč Terka

Zo surovín vymiesime polotuhé cesto, pridáme len toľko mlieka, aby sa nelepilo. Cesto rozdelíme na dve polovičky. Jednu polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu a prenesieme valčekom na plech. Cesto posypeme pomletými orechmi, na to prídu postrúhané...

Zobraziť celý recept

Jablkové rezy

Lístkové cesto rozdelíme na polovice a obe rozvaľkáme. Väčší hlbší plech vymastíme, uložíme naň jeden plát cesta a natrieme ho olejom. Očistené jablká postrúhame, vytlačíme z nich šťavu a polovicu rozložíme na...

Zobraziť celý recept

Jablkový džús

3,5 l vody povaríme s cukrom a necháme vychladnúť. V ostatnej vode uvaríme ošúpané a očistené jablká. Pomaranč ošúpeme, šupku umyjeme a uvaríme v troche vody. Vodu zlejeme, šupku pokrájame na drobné kúsky a s...

Zobraziť celý recept

Slovenská nutela

Jablká ošúpeme a pokrájame, pridáme cukor a spolu rozvaríme. Pridáme čokoládu a kakao. Dobre premiešame a plníme do pohárov. Sterilizujeme minimálne 5 minút. Vhodné použiť na palacinky, koláč alebo ako nátierku na...

Zobraziť celý recept

Jablkovo – mrkvová výživa

Dáme variť pokrájanú mrkvu, potom jablká. Keď je všetko mäkké, pridáme cukor, vanilku, kys. citrónovú a odstavíme. Trochu ochladíme a zmixujeme. Dáme do pohárov a sterilizujeme tak, aby sa prichytili viečka. Pri príprave výživy...

Zobraziť celý recept

DETSKÁ VÝŽIVA

Jablká dáme variť s litrom vody, kým sa nerozvaria. Spolu uvaríme vodu s cukrom, vanilkovým cukrom a rozmiešaným Zlatým klasom. Pridáme k rozvareným jablkám a varíme ešte 3 minúty. Dáme do fliaš a sterilizujeme 30...

Zobraziť celý recept

Dia uhorky

Do 7-decového pohára naložíme uhorky, pridáme 100 ml octu, 1 malú lyžičku soli, 1 malú lyžičku Deka a 4 tabletky Spolarinu. Dolejeme studenou vodou, uzatvoríme a dáme sterilizovať do pary na 8 minút, aby sa prichytili viečka.

Zobraziť celý recept

Uhorky bez nakladača

Nálev uvaríme a necháme vychladnúť. Medzitým do každého pohára dáme 5 zrniek nového korenia, 1 bobkový list, kúsok očisteného chrenu, 2-3 kolieska cibule a mrkvy, kúsok kôpru. Naukladáme uhorky, zalejeme nálevom, uzavrieme a 5...

Zobraziť celý recept

Sterilizovaný uhorkový šalát

Uhorky umyjeme, ak majú hrubú kožu, tak ich ošúpeme a postrúhame na kolieska. Cibuľu a feferónky očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Všetko spolu zmiešame, posypeme vegetou a zalejeme octom s cukrom. Dobre premiešame a necháme 1 hod....

Zobraziť celý recept

Uhorky na moravský spôsob

Doložíme uhorky, dolejeme vodu a zavárame max. 15 minút pri 180°C.

Zobraziť celý recept

Pošírovaný losos s uhorkovo -...

Do panvice nalejeme vodu, pridáme maslo, trochu olivového oleja a 4 rozpoltené cherry paradajky. Konce uhorky odrežeme, uhorku očistíme a postrúhame na plátky. Zmes v panvici dochutíme soľou. K nakrájanej uhorke pridáme trochu soli,...

Zobraziť celý recept

Lahodné šampiňóny

Šampiňóny očistíme a pokrájame na tenké plátky. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme šampiňóny, osolíme ich, podlejeme vodou a zakryté chvíľu dusíme. Potom huby ochutíme...

Zobraziť celý recept

Zapekaná špargľa so syrom a šunkou

Umytú špargľu olúpeme a odrežeme konce. Povaríme v osolenej vode 5-7 minút. Rúru zohrejeme na 250 °C. Šunku poukladáme na plech vyložený alobalom a prudko opekáme asi 5 minút. V panvici zohrejeme maslo a...

Zobraziť celý recept

Zemiaky s tvarohovým krémom

Zemiaky dôkladne umyjeme, po dĺžke prekrojíme a poukladáme na pekáč. Osolíme ich, posypeme rascou a upečieme. Tvaroh, syr a smotanu zmiešame, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, posekané vňate a korenie....

Zobraziť celý recept

Zemiakové placky so syrom

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme do misky. Pridáme uvarenú a potlačenú koreňovú zeleninu, strúhaný syr, vajcia a soľ. Všetko dobre zmiešame, vyvaľkáme a...

Zobraziť celý recept

Morčacie rolky plnené špenátom

Z morčacích pŕs urobíme 8 rezňov a naklepeme ich na tenko. Rezne osolíme, okoreníme a natrieme prelisovaným cesnakom. Umyté špenátové listy dáme na sito, prelejeme ich vriacou vodou a necháme odkvapkať. Takto pripravené...

Zobraziť celý recept

Zapečené kuracie plátky s cuketou

Cuketu nakrájame na kolieska, kuracie plátky potrieme cesnakom a postupne kladieme do zapekacej misky - vždy najprv vrstvu cukety a na ňu plátky mäsa. Každú vrstvu mierne osolíme a okoreníme podľa chuti. Vložíme do vyhriatej rúry, keď je...

Zobraziť celý recept

Talianske zemiaky

Očistené surové zemiaky nakrájame na kocky, na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku a zemiaky. Všetko spolu za stáleho miešania krátko osmažíme, cestoviny uvarené v osolenej vode...

Zobraziť celý recept

Šalát so zelerom a ananásom

Tepelne spracované kuracie mäso nakrájame alebo natrháme na kúsky a dáme do misy na šalát. Zo sterilizovaného zeleru vylejeme nálev a zeler pridáme k mäsu, rovnako aj kúsky ananásu. Suroviny zmiešame s bielym...

Zobraziť celý recept

Guľky z rybieho filé

Pažítku a kôpor nakrájame na malé kúsky, rybie mäso osolíme a okoreníme, nakrájame ho na menšie kúsky a rozmixujeme ho spolu so strúhankou, pažítkou a kôprom na jemnú hmotu. Z nej potom tvarujeme guľky. Potom...

Zobraziť celý recept

Bázový sirup

Do väčšieho hrnca dáme 4 l vody, 40 kvetov bázy, 4 umyté a nakrájané citróny a necháme to postáť 24 hodín. Potom scedíme a pridáme 4 kg cukru, dáme variť, necháme asi 8-10 minút vrieť. Keď sirup...

Zobraziť celý recept

Teľacie rezne so salámou

Umyté mäso osušíme obrúskom, odblaníme, pokrájame na rezne, naklepeme, osolíme. Z jednej strany obalíme múkou a na horúcej masti sprudka opečieme. K opečeným rezňom pridáme salámu...

Zobraziť celý recept

Salámovo - syrová roláda

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a potrieme ho kečupom. Potom naň rozložíme polovicu nakrájaného syra, navrstvíme naň plátky mäkkej salámy a pokryjeme zvyšným syrom. Cesto opatrne...

Zobraziť celý recept

Karé s horčicou a karí

Rezne naklepeme, osolíme. Na jednej strane ich poprášime korením karí a natrieme horčicou. Na panvici rozohrejeme olej, rezne z oboch strán opražíme, prikryjeme a na miernom ohni dusíme. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho na teplý...

Zobraziť celý recept

Syrový šalát s vajcom

Syr, uhorku a kápiu nakrájame na rezančeky, vajce na kocky a cibuľu nadrobno. Horčicu, olej, ocot, soľ vyšľaháme a zmiešame s jogurtom. Do misy dáme syr, vajce, zeleninu, kukuricu, všetko zalejeme nálevom a zľahka premiešame. Dáme...

Zobraziť celý recept

Lahôdkový kukuricový šalát

Kukuricu a nakrájanú cibuľu necháme prejsť varom v sladkokyslom náleve, scedíme a vychladíme. Potom pridáme na rezance nakrájanú salámu, smotanu vymiešame s prelisovaným cesnakom, horčicou, soľou a nalejeme na...

Zobraziť celý recept

Jablkový koláč s tvarohom


Postup:
Očistené jablká pokrájame na tenké plátky a rovnomerne ich uložíme na plech vystlaný pomasteným a strúhankou posypaným alobalom. Navrch uložíme kúsky masla, posypeme...

Zobraziť celý recept

Calzone s kuracím mäsom

Cibuľu pokrájanú nadrobno opečieme na oleji, pridáme kuracie mäso pokrájané na tenké slížiky, kečup, grilovacie korenie, čierne korenie, prudko opečieme. Zahustíme hladkou múkou, pridáme vajcia, krátko miešame,...

Zobraziť celý recept

Fitness torta bez múky

Rúru predhrejeme na 250 stupňov a pripravíme si guľatú formu na pečenie s priemerom asi 16 cm. Dno vyložíme papierom na pečenie, 2/3 čokolády umiestnime do misky a vo vodnom kúpeli rozpustíme, žĺtka oddelíme od bielkov. Žĺtka...

Zobraziť celý recept

Plnené bravčové mäso

Bravčové mäso pokrájame na rezne, ktoré naklepeme z oboch strán osolíme a okoreníme. Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a orestujeme na oleji. Papriku nakrájame na pásiky a pridáme k cibuli, krátko podusíme....

Zobraziť celý recept

Sezamové slimáčiky

V nádobe pripravíme kvások z droždia, cukru a vlažného mlieka. Pridáme múku, postrúhaný údený syr, Palmarín a zamiesime hladké cesto. Cesto vyformujeme do valca a rozrežeme na 6 rovnakých dielov. Každý...

Zobraziť celý recept

Mrkvová polievka so zemiakmi

Očistenú a umytú mrkvu pokrájame na kolieska. Zemiaky očistíme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Masť roztopíme a opražíme na nej pokrájanú mrkvu a zemiaky. Všetko osolíme, okoreníme mletým čiernym...

Zobraziť celý recept

Zapečené šunkové závitky so syrom

Šampiňóny očistíme, pokrájame, na masle krátko opražíme. Vyberieme ich na tanier, do výpeku vmiešame múku, zalejeme vínom, smotanou a za stáleho miešania uvaríme hustú omáčku. Ochutíme ju soľou a...

Zobraziť celý recept

Šampiňónový šalát

Šampiňóny umyjeme, nakrájame na plátky a opečieme na oleji. Všetky suroviny nakrájame na malé kocky. Vychladnuté šampiňóny zmiešame so zeleninou a syrom, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme korenie a soľ. Nakoniec...

Zobraziť celý recept

Kapor na víne

Kapra očistíme, priečne urobíme vedľa seba hlbšie zárezy, osolíme, okoreníme a vložíme do olejom vymastenej nádoby na pečenie. Pri pečení polievame vínom, do ktorého sme pridali roztlačený cesnak. Podávame so...

Zobraziť celý recept

Tatranské rezy

Z múky, masla, 4 žĺtkov, 50 g práškového cukru a v teplom mlieku namočeného droždia vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho a dáme na vymastený plech, ktorý posypeme múkou. Potrieme marhuľovým lekvárom a...

Zobraziť celý recept

Banánová bábovka

Cukor vyšľaháme s maslom, vmiešame vajcia a roztlačené banány s vodou, celé dôkladne vymiešame a vysypeme premiešané ostatné ingrediencie, cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy a v stredne...

Zobraziť celý recept

Rizoto so sušenými paradajkami

Prepláchnutú ryžu opražíme na olivovom oleji, pridáme sušené huby, posolíme, zalejeme teplým vývarom a za občasného premiešavania uvaríme domäkka. Uvarené rizoto ochutíme vegetou, okoreníme...

Zobraziť celý recept

Talianska špecialita

Mäso uvaríme v horúcej vode, pridáme soľ a korenie. Vyberieme ho a keď trochu vychladne, nakrájame na tenké rezančeky. Do vývaru pridáme cibuľu, pór a ostatnú zeleninu, bobkový list a klinčeky. Vajce ušľaháme s...

Zobraziť celý recept

Mäsové placky

Mäso pokrájame na malé kocky, dáme ho do hlbšej misy, osolíme, okoreníme, posypeme vegetou, pridáme lečo a dobre premiešame. Vajcia dôkladne rozšľaháme so Solamylom, vylejeme na mäso a znova premiešame....

Zobraziť celý recept

Plnené mleté závitky

Vločky zalejeme horúcim mliekom a necháme napučať. Všetky suroviny spolu dobre vymiešame, rozdelíme na 15 kúskov a každý roztľapkáme. Položíme naň šunkovú salámu, syr, pásik kápie a zvinieme do...

Zobraziť celý recept

Nutelové croisanty

V miske zmiešame múku, olej, vajce, práškový cukor, soľ a v mlieku rozpustené droždie. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na dve časti. Do jednej pridáme kakao, do druhej strúhaný kokos. Cestá premiešame a...

Zobraziť celý recept

Zapekaná treska s orechami

Rybie filé umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a vložíme do formy na pečenie vytretej tukom. Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Lieskové oriešky najemno zomelieme, vlašské orechy nasekáme nadrobno. Petržlenovú...

Zobraziť celý recept

Zemiakovo - pórová polievka

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky, pór očistíme, svetlú časť nakrájame na kolieska a na oleji opekáme 3 až 4 minúty. Pridáme kúsky zemiakov, dobre premiešame, ochutíme soľou, korením. Zalejeme...

Zobraziť celý recept

Pečená brokolica so syrom

Lístkové cesto rozvaľkáme, nadrobno pokrájanú slaninu orestujeme, brokolicu naparíme. Kyslú smotanu ochutíme soľou a korením, pridáme nastrúhaný syr, Nivu, tavený syr, polovičnú časť...

Zobraziť celý recept

Hríbová polievka

Do 2 litrov vody dáme variť sušené hríby. Pridáme rascu, asi po hodine pridáme nakrájané zemiaky a soľ. Keď sú zemiaky mäkké, urobíme zápražku z nakrájanej slaninky, nakrájanej cibule,...

Zobraziť celý recept

Pizzové rolky so zeleninou

Vo vlažnej vode rozpustíme droždie a dáme ho do misky spolu s múkou, olejom a so soľou. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto a necháme ho na teplom mieste 15 minút odstáť. V panvici rozpustíme maslo, vložíme zeleninu a podusíme...

Zobraziť celý recept

Sýta Kyselica

Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Maslo rozpustíme v hrnci a opečieme na ňom cesnak spolu s klobásou nakrájanou na kolieska. Poprášime múkou a zalejeme mäsovým vývarom. Pridáme bobkový list,...

Zobraziť celý recept

Syrové rezne s jogurtovým dresingom

Očistené, pokrájané šampiňóny podusíme na masle, pridáme hrášok, nadrobno pokrájanú šunku, posekanú petržlenovú vňať. Zmes ochutíme soľou a vegetou, pridáme...

Zobraziť celý recept

Cesnakové rezne

Umyté a osušené rezne naklepeme, potrieme rozotretým cesnakom zmiešaným so soľou a obalíme v hladkej múke. Pripravíme si cestíčko z dvoch vajec, mlieka, múky, ochutíme vegetou a pridáme nadrobno...

Zobraziť celý recept

Smotanové rožteky

Z múky, rastlinného tuku a kyslej smotany vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 6 bochníčkov a necháme v chladničke 2 hodiny odpočinúť. Potom z každého vyvaľkáme kruh veľkosti taniera a rozrežeme ho na 8 kusov. Na...

Zobraziť celý recept

Oriešky

Z preosiatej múky, postrúhaného masla a ostatných surovín spracujeme na doske vláčne cesto. Formičky na oriešky vymastíme, posypeme múkou a do každej vtlačíme kúsok cesta. Naplnené formičky poukladáme...

Zobraziť celý recept

Tuniak podľa domovníka

Plátky tuniaka zalejeme marinádou, ktroú si pripravíme z oleja, octu, cibule, 1 strúčika cesnaku, estragónu, soli a bieleho korenia. Necháme postáť. Marinovaného tuniaka potom pečieme na panvici 10 minút z oboch strán....

Zobraziť celý recept

Filé na póre

Filé umyjeme a osušíme. Na plech nalejeme olej, poukladáme filé a dochutíme soľou aj rascou. V rúre pečieme asi 8 minút na 180 °C. Opečené filé potom obrátime, pridáme k nemu nakrájaný...

Zobraziť celý recept

Nivové pagáče

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na polovicu cesta rozmrvíme časť nivy, preložíme a rozvaľkáme. Opäť pridáme rozmrvenú nivu, preložíme a rozvaľkáme. Prekladanie cesta a vaľkanie opakujeme...

Zobraziť celý recept

Zemiakový šalát s medovo –...

Med s horčicou miešame a postupne prilievame olej, aby sa nám ingrediencie spojili. Zálievku ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti. V mise potom zalejeme vopred uvarené a nakrájané zemiaky, hrášok, cibuľku...

Zobraziť celý recept

Gaštanová torta

Cesto: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, z bielok vyšľaháme sneh. Do žĺtkov postupne dávame múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, upečieme v tortovej forme. Vychladnutý korpus pokvapkáme...

Zobraziť celý recept

Bravčové mäso s dresingom

Mäso nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme. Opečené kúsky vyberieme a vo výpeku orestujeme cibuľu a šampiňóny. Pridáme opečené mäso, podlejeme malým množstvom vývaru a pod...

Zobraziť celý recept

Máte recept, o ktorý sa chcete podeliť?

Tak neváhajte a napíšte nám.